Textilpelus Világ

A modern mosható textil pelenkák világa

Így varrjuk a kötött kelméket.

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

 

Amikor első alkalommal megpróbálkoztam kötött kelméből varrni rémesen sikerült. Sokáig úgy gondoltam, hogy kötött anyagot csak speciális ipari gépekkel lehet szépen varrni. Néhány év múlva némi tapasztalattakl a tarsolyomban újra megpróbáltam, és rá kellett jönnöm, hogy tévedtem. Egy jó hobbi varrógéppel is lehet rugalmas nyúlós anyagokat varrni, csak egy kis kurázsi kell hozzá. Néhány apró trükk, és már megy is. Azóta amit csak lehet, kötött kelméből varrok. Sokkal kényelmesebb és kellemesebb viselet a kötött holmi, mint a szövet. Puha, nem gyűrődik, könnyű felvenni és kényelmesen lehet benne mozogni. Pont ezért a babaruhák többsége is kötött kelméből készül. 


Tehát szeretnénk kötött kelméből varrni, de nincsen sem interlock sem fedőző gépünk.


Semmi gond. Habár a fent nevezett két gép nagyban meggyorsítja és megkönnyíti a kötött kelmék kezelését, és nagyon profi varratot készítenek, mi azért ezek nélkül is fogunk boldogulni. Csak figyelembe kell vennünk néhány dolgot, ami a kötött anyagra jellemző, és megfelelő eszközöket és technikákat kell használnunk.

varrógép tűk kötött anyagokhoz

1. Mindig a megfelelő varrógéptűvel varrjunk.


A kötött kelme szerkezete kicsit más, mint a szöveteké.  A fonal kevésbé sodrott (ezért puhább, és könnyebben szakad) és sokkal lazábban helyezkedik el a kelmében, mint a szövetekben. Ha a kötött kelmében elszakad a fonal, az nagyon csúnya sérülést okoz a kelmén. (szöveten gyakorlatilag észre sem vehető). A szálszakadást elkerülhetjük, ha kötött kelmékhez fejlesztett un. jersey tűt használunk. Ennek a fajta tűnek a hegye gömb alakú, ezért ahelyett, hogy keresztűl szúrná a fonalat (ezzel meggyengítve azt), inkább arrébb tolja és a fonalak megsértése nélkül halad át a kelmén.
Azokon a helyeken, ahol tűzést kell varrnunk a ruhadarabon, például zsebeknél, nyakkivágásnál, vagy galléroknál, használjunk iker tűt. Ikertűből is mindig azt a típust válasszuk, ami a kelméhez szükséges. Jelen esetben a gömbölyű hegyűt. Ikertűvel mindig színoldalról varrjunk. A varrat felső képe két egymástól pár mm-re futó egyenes tűzővarrat, az alsó pedig egy keskeny cik-cakk. Ennek köszönhetően az ikertűvel készített varrat igen rugalmas, ami nagyon fontos számunkra.

2. Válasszunk rugalmas öltéstípust a varráshoz.

A kötött kelméből varrt ruhadarabok legnagyobb előnye, hogy öltözködéskor vagy öltöztetéskor képesek a nyugalmi méretük 1,5 - 2 szeresére is nyúlni, majd visszalakulni, ezzel nagyban megkönnyítve a dolgunkat. Ehhez azonban rendkívül fontos, hogy a varratok is képesek legyenek követni ezt az alakváltozást anélkül, hogy elpattannának a cérnák. Sajnos még nem terjedt el a kiskereskedelemben a terjedelmesített rugalmas varrócérna, amit az iparban már régóta használnak, ezért nekünk az öltéstípust kell úgy megválasztani, hogy együtt tudjon nyúlni a ruhadarabbal. A képeken ötféle rugalmas ötéstípus látható :

- sima cik-cak öltés. A legtöbb háztartási gép tudja. Az öltés rugalmassága az öltés szélességtől és sűrűségtől is függ, minél sűrűbb és minél szélesebb az öltés annál rugalmasabb a varrat. Azonban ne essünk túlzásba, mert a túl sűrű varrat csúnya hullámos lesz. lehulló kis darabon próbáljuk ki, hogy milyen beállítások mellett érjük el azt a varratot, ami pont annyit tud nyúlni, mint a kelme. Általában a 2-2,5 mm széles és 1 cm-ben 3-4 öltés elég.
- 3 lépéses egyenes varrat. Ennél a varratnál a gépünk 2-őt ölt előre és egyet hátra. Az egy visszaöltés biztosítja, hogy tudjon a varrat is együtt nyúlni az anyaggal. Nem olyan rugalmas mint az előző, de olyan helyeken, ahol feltétlenül egyenes varrat kell, megállja a helyét.
- 3 lépéses cik-cakk. Hasonló mint a 3 lépéses egyenes varrat, csak közben oldalra is kitér a varrógép. Nagyon szilárd és rugalmas varrat.
- Háromfonalas szegőöltés: jó szegő hatású, rugalmas nagynyúlású varrat, ezért nemcsak szegésre, hanem kötött, nagy nyúlású anyagok összevarrására is alkalmazzák.. Ilyet készít az interlock varrógép. ha megengedhetjük magunknak mindenképpen ruházzunk be egyre. Nélküle is lehet kötött kelmét  varrni, de a munkánkat nagyon meggyorsítja, és a varrat is sokkal szebb lesz.
- Ikertűvel készült varrat. Jól látható a varrat alsó részén, hogy nagyobb hurkokat képez a felső szál is, mint az 1 tűvel készített egyenes varrat. Ez a többlet biztosítja a varrat rugalmasságát. Minél szélesebb tehát az ikertű, annál rugalmasabb a varrat.


 

rugalmas öltéstípusok

varrógép tűk kötött anyagokhoz

3. Állitsuk be a varrógépünket a kötött kelmének megfelelően.


Ne felejtkezzünk meg róla, hogy a kötött kelme nagyon puha, és könnyen nyúlik. Pont ezért szeretjük. A varráskor a varrógép talp tolja visszafele az anyagot, miközben a kelmetovábbító húzná befele. Ha nagyon erős a talp, akkor csúnyán megnyújtja a felső réteget, miközben a kelmetovábbító beráncolja az alsót. Ez nagyon megnehezíti a dolgunkat, de elkerülhető.
Használjunk léptető talpat, ha van ilyenünk. Ez minden öltésnél felemelkedik a kelméről, ezért nem nyújtja az anyagot. Elég drága kellék, és nem is minden géphez van.
Ha van talpnyomás állítás a gépünkön, akkor állitsuk azt olyan gyengére, amennyire csak az anyag engedi . Vigyázat, ha túl gyenge a talpnyomás, akkor a gép nem képes varrni. Szóval kísérleteznünk kell. Meg kell találni azt a pontot, ahol a kelme már nem nyúlik meg, de a gép még tudja varrni. Ha túl lágy a kelme, akkor lehet, hogy más trükköt kell alkalmazni.

Ha nem sikerül megfelelő talpnyomást találnunk,  akkor segíthet nekünk a hurkolt közbélés szalag. Ez egy olyan közbélés, ami maga is kötött kelme. Kötött ruhadarabok megerősítésére mindenképpen ilyet használjunk. A varratok helyét erősítsük meg ezzel a szalaggal és máris menni fog a varrás.
Ha nincs ilyenünk, vagy a varrógépünkön egyáltalán nem tudunk talpnyomást állítani, akkor vágjunk keskeny selyem papír csíkot. (a sütőpapír nem jó,mert nehéz kiszedni a varrásból) Olyat válasszunk ami átlátszó, hogy lássuk, hol kell varrni. Terítsük rá a varrásra és ezen keresztül varrjunk. A varrás után könnyen eltávolítható a papír. Ha benn is marad pár foszlány, azt az első mosás kiveszi majd.

4. Válasszunk megfelelő varrócérnát.

A kötött kelmék varrását az is megnehezítí, hogy a kelme nagyon laza, ezért nehezebben képződik a varrócérnából hurok a tű mögött. A kelme nem tartja vissza a cérnát, ami szükséges a hurok képződéshez. Fontos, hogy a megfelelő vastagságú tűhöz a megfelelő varrócérnát használjuk. Vékony kelmékhez vékony tűt, és hozzá finom egyenletesen sodrott jó minőségű poliészter cérnát használjunk. Az olcsó rossz minőségű cérnákkal csak a bosszúság lesz. A varrógép kihagy, az anyagot begyűri a tűnek kialakított résbe, vagy a varratképe lesz csúnya egyenetlen. A jó minőségű cérnák orsóin mindig feltüntetik az összetételt, a finomságot, és az  orsón lévő cérna hosszát.  Az Nm mérőszám azt jelenti milyen hosszú 1 g cérna. Például az általános felhasználású cérnákon található Nm 120/3 azt jelenti 1 g cérna 120 m és 3 fonalból lett sodorva. Minél nagyobb az Nm szám annál vékonyabb a cérnánk. A gépi selymek akár 150-es finomságúak is lehetnek, az erősebb tűző cérna 80-as a farmer cérnák 50-es a bőrvarrók cérnák 40-es finomságúak. Olyan cérnát, amin ezek a jellemzők nincsenek feltüntetve, inkább meg se vegyünk.

5. Mielőtt a kiszobbott darabokat kezdenénk varrni, mindig készítsünk akár több próbavarratot is.

A kötött, rugalmas anyagoknak nagyon sok fajtája van. Különböző alapanyagokból különböző technológiával és kezeléssel készülnek. A legfinomabb habselyemtől a nagyon vastag fleece kelmékig mindenhol találkozhatunk a kötött rugalmas kelmékkel.(erről a következő cikkben fogok írni még) Tulajdonságaik is nagymértékben eltérnek egymástól. Ha valamelyik megoldás az egyik anyagnál bevált nem biztos, hogy a másiknál is működni fog. Ezért az javaslom, hogy először készítsünk néhány próbavarrást a szabáskor lehulott darabokon. Ne csak egyet, mert a kötött kelme máshogy viselkedik, ha szálirányban és másképp, ha keresztirányban varrjuk. Ellenőrizzük azt is, hogy szükséges-e például szegni a kelme szélét. Számos kötött kelme (mint pl a polár vagy a fleece) ugyanis nem rojtosodik, illetve nem fut fel a szema vágott széleken sem. Ezeknél a szegés teljesen felesleges munka.

Sok sikert a varráshoz, és ha van még bármi kérdés, ne hezitáljatok kérdezni, itt vagy a Facebook csoportban.

Nincs jogosultságod hozzászólást írni, vagy éppen inaktiváltuk a hozzászólás rendszert.