Textilpelus Világ

A modern mosható textil pelenkák világa

Mosható belső pelenka varrása

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 Ha valaki mosható pelenkát szeretne használni két lehetőség közül választhat: megveszi boltban vagy elkészíti saját magának. Persze ez attól is függ, kiben mekkora a kreatív szellem és a kitartás.

Saját készítésű pelenka nemcsak olcsóbb is, hanem szerintem közelebb is áll az ember szívéhez. Én minden elkészült darabomat imádom. Mivel maximalista vagyok, így mindig látok bennük hibát és fejleszteni valót, de ezt nem mindenki gondolja így.Én a The Nappy Network honlapon található szabásmintákat használom kisebb módosításokkal. Például az újszülött méretűt én túl kicsinek éreztem, így a fenék részhez betoldottam még plusz 3 cm-t, így talán tovább is lehet majd használni.
Van, aki csak simán kiterített egy eldobható pelenkát és körberajzolást követően azt használta szabásmintának.
Sokféle képpen lehet pelenkát készíteni. Többek között azért is jó, ha az ember saját magának készíti, mert így gyermeke adottságaihoz tudja igazítani azokat.

Én általában 3 rétegből (így egy kicsit masszívabb a pelenka és van tartása is) varrom a pelenkákat egy kis nedvszívó mag bevarrásával. Ezen kívül úgy készítem el őket, hogy tölthetőek legyenek.
A belső rétegnek (ami a popsival is érintkezik) plüsst, illetve finom frottír anyagot használok. Középső rétegnek általában flanellt, külsőnek pedig, bármilyen jó nedvszívó képességű anyag. Ez lehet mintás flanel, póló, dekor anyag, a lényeg, hogy tényleg jó nedvszívó legyen.
Persze, ha All-in-One pelenkát készít az ember, akkor külső anyagnak érdemes PUL-t használni, amit Magyarországon egyenlőre egyetlen helyen lehet csak kapni. Fél méterből kb. 3 db pelenkára való jön ki, de ez függ a mérettől is.

A pelenkák rögzítése többféle képpen is megoldható: tépőzár, patent, snappy. Nekem a műanyag patentos megoldás tetszik a legjobban. Csak egyetlen problámám van ezzel: speciális prés kell hozzá, aminek igencsak borsos az ára. Fém bébipatenttal is megoldható a dolog, de nekem ez nem igazán szimpatikus és gondoljunk csak a manapság igen csak gyakori fémallergiára. Jelen esetben marad a tépőzár és a snappy.

A képeket szándékosan ilyen nagy méretűekre hagytam, hogy rákattintáskor minél több részlet, minél jobban látszódjon.


A pelenka készítésének menete:

1. A 3 réteg kiszabását követően a legbelső rétegre (ami a popsival érintkezik) rávarrom a nedvszívó magot. Én általában régi, használatból kivont törölközőket használok erre a célra. Ha nagyobb nedvszívó képességet szeretnék, akkor 2 rétegből varrom, ha átlagosat, akkor két flanell közé varrok egy törölköző darabot. Persze lehet e nélkül is készíteni. Előnye, hogy ez esetben gyorsabban száradnak a pelusok.2. Ráfektetem a középső anyagot, amelyen már be van jelölva a gumirozás helye. És gombostűvel összetűzöm őket.


Elkezdem bevarrni a gumit sima cikk-cakk öltéssel. Én nem a gumi végétől kezdem el felvarrni azt, mert sajnos jártam már úgy, hogy mire elkészültem a pelenkával a gumírozás kilazult benne és kezdhettem előről az egészet. Ez természetesen függ a gumi minőségétől is, de most már inkább biztosra megyek. Amikor végigvarrtam a gumit, akkor sem pontosan a jelölésnél vágom el azt, hanem hagyok rá kb. 1 cm-t. Az egyik kezemmel teljesen megfeszítem a gumit (figyelem!! ekkor a tű legyen benne a gumiban és a talp is legyen lent, különben elcsúszika a pelenka.), a másikkal irányítom a pelenkát és közben végigvarrom. A talp mögött rögtön látszik is, milyen szépen összehúzza az anyagot.


3. A derékrésznél cikk-cakk öltéssel eltisztázom az anyag szélét. Persze, ha valakinek van lockja, az csakis szigorúan azzal készítheti el a tisztázást, úgy sokkal szebb. Sajnos nekem nincsen lockom, de minden vágyam, hogy egyszer legyen egy. Ez csak akkor szükséges, ha tölthető pelenkát készítünk. Most, hogy jobban belegondolok, a 2. és 3. lépés felcserélhető és akkor kicsit egyszerűbb a helyzet.


4-5. A külső 3. rétegre rávarrom a tépőzárat, ha nem a snappy-s megoldást válaszom (ekkor lehet a patentokat is beütni. Érdemes a beütés helyén alátét anyagot használni, így nem tud olyan gyorsan kiszakadni a patent a helyéről), valamint megvarrom a gumiházat.A gumiház széleit cikk-cakk öltéssel letisztázom, hogy mosáskor ne rojtosodjon ki.


A visszahajtott gumiházba beillesztem a gumi. A szélét levarrom, hogy ne tudjon elmozdulni és úgy varrom végig a gumiház szélét , hogy a gumit még véletlenül se varrjam hozzá (hiszen akkor nem tudom a megfelelő szorosságúra meghúzni a végén). Mikor a gumiház széléhez értem, úgy állítom meg a varrógépet, hogy a tű az anyagban maradjon, majd felemelem a talpat. Ekkor a megfelelő szorosságúra húzom a gumit, gombostűvel rögzítem és levarrom a gumiház befejezéseként. A felesleges, túl lógó gumit levágom.
6. A már korábban összevarrt belső réteghez hozzátűzöm a külsőt (ezen nincs tépőzár, mert ez snappy-s rögzítű lett).


Cikk-cakk öltéssel (vagy lockkal) összevarrom és egyben letisztázom a széleket. Tölthető pelenkáknál a gumiháznál nyitva kell hagyni a rést. Ha nem tölthető pelenkát készítünk, akkor az egésze körbevarrhatjuk.


A pelenka belseje és külseje az összavarrást követően:

A képeken jól látszik a nyílás, amin keresztül plusz nedvszívó réteget lehet a pelenkába tölteni. Személy szerint én sima tetra pelenkát szeretnék majd belerakni.

7. Ha a tépőzáras vagy patentos verziót válaszottuk, akkor most jött el az ideje rögzíteni a fülekre azokat.


Kívülre a horgos, szúrós fele, és mellé egy puha. Ez azért jó, mert mosásnál visszahajtható, így nem akad bele semmibe, nem károsít a tépőzár semmilyen ruhaneműt és nem utolsó sorban nem megy tele szösszel, ami a "tapadó képességét" rontaná.


8. Utolsó lépésként igény szerint a fülek külső részére varrható plusz puha tépőzár is (mint ennél a másik pelenkánál), így soványabb baba esetén még jobban állítható a derékrész.


9. Íme az elkészült pelenka:

Hozzászólások   

#1 Detty 2013-02-22 00:23
Nagyon szép!
Ez pont jól jön nekem, csak legyen időm nekiállni varni.

Nincs jogosultságod hozzászólást írni, vagy éppen inaktiváltuk a hozzászólás rendszert.