Textilpelus Világ

A modern mosható textil pelenkák világa

Mosható pelenkák kezelése praktikus tanácsokkal

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
washing-cloth-diapers
Sokaknak a mosható pelenka hallatán még mindig a tetra pelenka és gumibugyi kombináció jut eszébe, nem beszélve a mosás fáradalmairól, amihez az áztatólavór, főzőfazék, hypo és egyéb vegyszerek sokasága társul.
De a mai, korszerű, XXI. századi mosható pelenkák kezelése egyáltalán nem ilyen bonyolult, és felépítésük, anyaguk is különbözik elődeiktől.
A mosható pelenkázás mára már leegyszerűsödött.
Vegyük tehát sorba, milyen feladatokkal jár a koszos pelenkák kezelése (tárolás, mosás, szárítás, hajtogatás)
Mindez elsőre túl soknak tűnhet, de a gyakorlatban pár perc az egész.

 

 Tárolás:

A tárolás alapvető feladatairól már írtunk korábban, azonban fontos, hogy a Bambusz pelenkáknál ügyeljünk arra, hogy ne nagyon tároljuk ecetes vízben, mert nem tesz jót neki, illetve némelyik pul (poliuretánnal laminált) textil sem bírja az ecetet hosszú távon. Tárolni nem érdemes sokáig sem szárazon sem nedvesen. Mosni 3, maximum 4 naponta érdemes, addig általában összegyűlik egy mosógépnyi adag. 5 napnál tovább azonban semmi esetre se hagyjuk koszosan a pelenkákat. Ha nem gyűlt össze a teljes mosógépnyi adag, akkor is mossuk ki. 

Mosás:

-    Mosás előtt a tépőzárakat zárjuk össze, ha tépőzáras pelenkákkal van dolgunk, mert ha nyitva maradnak, akkor beleragad a textilszálakba, és roncsolhatja a pelenkákat mosás közben.
-    40 és 60 °-on egyaránt moshatjuk, ennél magasabb hőfok nem szükséges, de mindig vegyük figyelembe a gyártó utasításait is, mert nem minden pelenkát lehet 40 °-nál nagyobb hőfokon mosni.
-    Mindenképp olyan mosószerrel mossunk, aminek 5 % alatt van a szappantartalma, ugyanis a szappan eltömítheti a pelenkák anyagát, így kevesebb nedvszívásra lesz képes. Nagyon jó dolog a mosószóda, ami teljesen lebomlik, így nem terheljük a környezetünket, és mosóereje is akkora, mint más mosószernek, viszont sokkal pénztárcakímélőbb. A mosható pelenka üzletek, webáruházak kínálnak többféle környezetkímélő mosószert, ezeket is bátran alkalmazhatjuk. Öblítő használatát mellőzzük, mivel az öblítőben található anyagok bevonatot képeznek a szöveten, így csökkenhet a pelenka nedvszívó képessége. Tökéletes öblítő helyettesítő az ecet, mely szintén lebomlik, fertőtlenít. Nem lesz a pelenka ecetszagú mosás után, de ha kellemes illatot szeretnénk, adjunk az ecethez egy kis levendula olajat, vagy mosóparfümöt. Jól bevált a mosásnál a fél adag mosószóda és fél adag folyékony mosószer keveréke is. Használható még alkalmanként fertőtlenítő öblítő is, ezt lehet 5-6. mosásnál használni, de egyébként az ecet önmagában is elég a fertőtlenítésre. Tehetünk még teafaolajat a mosáshoz a fertőtlenítés érdekében.
-    Fehérítőt se használjunk, ugyanis irritációt okozhat, de a mai mosószerek általában jó munkát végeznek, és nem nagyon maradnak foltok. Ha mégis megmaradnak, mosás előtt bedörgölhetjük őket mosószappannal vagy marha epe szappannal, melyek kiváló folttisztító hatásúak. Foltokra kiválóan alkalmazható a Nátrium-perkarbonát, ami nagyon jó fehérítő, és nem utolsósorban környezetkímélő. Még a beszáradt, régi foltokat is kiveszi. Ebben is áztathatjuk a pelenkákat mosás előtt, ha makacs foltok támadták meg.

Szárítás:

-    belsejükkel kifelé teregessük a pelenkákat
-    ha megtehetjük, akkor lehetőleg szabad levegőn szárítsuk. Az esetleges foltok eltávolítására kiválóan alkalmas a napocska, mely ilyen esetekben csodákra képes. Természetesen az sem gond, ha bent száradnak a lakásban.
-    Száradás után egy kicsit megdörgölhetjük őket, hogy puhábbak legyenek.

Hasznos trükkök:

Mosható pelenka használatánál nem kell popsikrémet használni, mivel nincs olyan anyag a pelenkában, ami elszívná a baba bőrétől a nedvességet. Másrészről pedig olyan bevonatot képez a pelenka felületén, ami eltömíti azt, így nem lesz megfelelő nedvszívása a pelenkának. Ha mégis szükség van a krém használatára, vékonyan használjuk. Vannak babák, akiknek ennek ellenére igényli a bőrük a krémezést, mosható pelenka ide-vagy oda. Ilyenkor használjunk papírbetétet, hogy ne közvetlenül a pelenka felületére kerüljön a krém.
Lehet a pelenkabelső felületére pelenkavédő papírt helyezni, vagy erre a célra használt textil kakifogót. Ha kaki kerül a pelusba, a papír, vagy textil kakifogó nem engedi, hogy a pelus durván beszennyeződjön. Anyatejes kakinál ez igen hasznos lehet.  A kereskedelmi forgalomban kapható lebomló kakifogó papírok bírnak néhány mosást, tehát azok is takarékosak. Ezeket bele lehet a tartalmukkal együtt dobni a Wc-be, nem okoznak dugulást. Teljesen lebomlanak, így nem szennyezik a környezetet sem. Lehet régi lepedőt, pólót (csak természetes textília legyen) felszabdalni kisebb darabokra, és ez is jó szolgálatot tesz.

Nincs jogosultságod hozzászólást írni, vagy éppen inaktiváltuk a hozzászólás rendszert.