Textilpelus Világ

A modern mosható textil pelenkák világa

A mosható pelenka kezelése egyszerűbb, mint sokan hiszik

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

 

Nagyon sok fórumon olvasok a mosható pelenkák kezeléséről és mosásáról ezerféle egymásnak teljesen ellentmondó, vagy részigazságokon alapuló de teljesen általánosított bejegyzéseket. Sokan szinte mosási tanácsadónak kiáltották ki magukat bármiféle vegyipari vagy textilipari végzettség nélkül.

Sajnos a rengeteg ellentmondásos megalapozatlan "jó tanács" teljesen elbizonytalanítja a kezdő moshatózni vágyó szülőket. Akiknek a rengeteg pelenka típus megismerése mellett még a helyes kezelés megtanulása is komoly gondot okozhat.

Fontos lenne, hogy a mosható pelenkázásból ne csináljunk egy misztikus ezer gonddal járó feladatot, amit csak elhivatottak képesek véghezvinni.

Mosható pelenkázni lehet nagyon egyszerűen is.

Mivel és hogyan mossuk a pelenkáinkat? A válasz nem olyan bonyolult, mint ahogy sokan hiszik.

 

 

Mivel, hogyan mossam a pelenkát?

 

Erre a kérdésre az egyetlen általánosan adható válasz, hogy bármivel, amit a mosási útmutató a termék címkéjén megenged.

A mosási útmutató jelei egyezményes szabványos jelek. Pontosan meghatározzák a termék kezelésének lehetőségeit. A jeleket szerintem mindenki ismeri. Ha valaki mégsincs teljesen tisztában vele, akkor a Wikipédián megtalálhatja az egyes jelek részletes leírását.

Ha tehát a címkén a hagyományos 40 fokon mosható jel szerepel, nincs aláhúzva és nincs semmilyen kiegészítés szövegben odaírva, akkor a pelenkát bármilyen a keresekdelemben kapható általános mosószerrel, mosógépben, normál mosási programmal lehet mosni. Amennyiben különleges mosószert vagy kezelést igényel a pelenka akkor a gyártó azt köteles a címkén feltüntetni.

 

Ha a jelképekkel nem fejezhető ki a teljes körű tájékoztatás, a kezelési útmutatót szöveges kiegészítéssel is el lehet látni. Ilyen kiegészítő szöveg lehet például:

   • „Használatba vétel előtt feltétlenül ki kell mosni!” – pl. a fehérneműk esetében javasolt szöveg.
  • „Elkülönítve mosandó!” – olyan termékeknél, amelyek mosással szembeni színtartósága nem tökéletes.
  • „Kályhától vagy egyéb hőforrástól távol szárítandó!” – hőre különösen érzékeny, szintetikus szálasanyagból készült termékeknél.
  • „Optikai fehérítőt, illetve ilyen tartalmú adalékot tartalmazó mosószert ne használjunk!” – kényes színű ruhadarabokra vonatkozó figyelmeztetés, mert az optikai fehérítő kedvezőtlen színtónus-változást okozhat.
  • „Gőzölve vasalandó” – ha gőzölős vasaló használata javasolt.

Az ilyen és hasonló szöveges kiegészítést a gyártónak minden esetben az adott termék egyedi sajátosságainak megfelelően kell elkészítenie és azt a kezelési jelképsor mellett feltüntetnie, mégpedig annak az országnak a nyelvén, ahol a termék forgalomba kerül. (Wikipédia)

 

 Sajnos rengeteg féligazság terjedt el az interneten, a pletykákhoz hasonlóan villámgyorsan és minden ismétlésnél kicsit átalakulva. A teljesség igénye nélkül néhányat felsorolnék ezek közül:

 

 - Az enzim tartalmú mosószerekkel nem szabad mosni a pelenkákat. TÉVHIT. A celluláz enzimek cellulóz elbontó tulajdonságát nagy mértékben eltúlzó kijelentés. A celluláz enzimek nagyon kis mennyiségben vannak jelen az általános mosószerekben. Jelentős számú különböző enzim létezik ezen gyüjtőnév alatt, amelyek hatása is teljesen különböző. Cellulóz lebontó képességüket nagyban befolyásolja a koncentrációjuk, a cellulóz rost minősége, a mosás hőmérséklete, és még számos más körülmény. A mosószer gyártók ezeket a körülményeket és enzimeket laboratóriumi vizsgálatoknak vetették alá és úgy állították be a mosószereiket, hogy azok az átlagos minőségű cellulóz alapú kelméket (pamut, bambusz, len, kender, kókusz, viszkóz stb ) ne roncsolják. A pelenkák alapanyaga az esetek többségében ugyanaz a cellulóz alapú szálasanyag, mind más babaholmiké. Tehát azok a mosószerek, amiket egyéb babaruhákhoz gond nélkül használunk teljesen alkalmasak a mosható pelenkák mosására is, kivéve, ha a gyártó külön nem jelezte a címkén, hogy enzimtartalmú mosószer használata tilos.

 

- Optikai fehérítőt tartalmazó mosószerrel tilos mosni a pelenkát, mert árt neki. TÉVHIT. Az optikai fehérítő lényegében egy textil festék. Az általános mosószerekben csekély mennyiségben van jelen általában kevesebb mint 1 %. A szöveteket semmilyen mértékben nem roncsolja, pusztán a kék színű fényt veri vissza, és a sárgát elnyeli, ezáltal fehérebbnek mutatja a kelméket. Hatása mindössze illuzió. Hasonlóan az enzimekhez, ha a babaholmiknál bevált a mosószer, akkor használhatjuk nyugodtan a pelenkákhoz is. Hacsak a címkén nincs ennek tiltására vonatkozó felirat.

 

- 2-4-8 hetente ammóniamentesíteni kell a pelenkáinkat Téves információ. Az ammónia a vizeletben természetes módon jelen lévő karbamind bomlásterméke. A karbamid mennyisége a vizeletben az elfogyasztott fehérje tartalmú ételek mennyiségétől függ.

"Közönséges hőmérsékleten és nyomás mellett az ammónia színtelen, különösen átható, szúrós, kábító szagú, könnyezésre ingerlő gáz. Vízben nagyon jól oldódik. Víz az ammóniagázt igen bőségesen oldja; így 1 cm3 víz 0 °C-on 1298,9 cm3 míg20 °C-on 710,6 cm3  ammóniagázt nyel el" [wikipédia] Tehát a pelenka mosásán kívül nincs szükség másra ahhoz, hogy ammóniamentes legyen a pelenka. Minél bővebb vízben mossuk annál jobb. Az ammónia a savakkal könnyen reakcióba lép (pl ecet). Így tehát az ammónia eltávolítására valójában semmi másra nincs szükség mint vízre.  Sokan mondják, hogy a pelenka elviselhetetlenül büdös. Ennek általában más okai vannak. Ha szeretnénk elkerülni, hogy a pelenkának erős szaga legyen, akkor adjunk bőséges mennyiségű folyadékot a gyermeknek, és cseréljünk sűrűn pelenkát még mielőtt a bomlási folyamatok beindulnának. A használt pelenkákat pedig tároljuk áztató vízben. Ha nem akarunk ecetet használni, akkor sima hideg vízben.

 

- Tilos a pelenkákat radiátoron szárítani. TÉVHIT a legtöbb pelenkát egészen nyugodtan száríthatjuk radiátoron. A radiátorok hőmérséklete ugyanis legfeljebb 90 fok (de ez is csak extrém esetben) lehet, de ez már erősen éget, tehát balesetveszélyes. Ha kézzel meg tudjuk fogni a radiátort, és nem éget, akkor az aligha több mint 60 fokos, hát miért ne száríthatnánk 60 fokos radiátoron egy olyan pelenkát, ami mosható 60 fokon.

Mitől mehet tönkre a mosható pelenka

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

tonkremeno pelenka

Nekem eddig még nem volt ilyen tapasztalatom a saját pelenkáimmal, de több rongyosra szakadt, tönkrement pelenka is került már a kezembe, hogy hátha lehet vele valamit kezdeni.

A kályhán vagy konvektoron való szárítás már egy másik kérdés, mert ott a 90 foknál jóval magasabb is lehet a hőmérséklet. Egy tiszta pamut belsőnek a világon semmi baja nem lehet a radiátoron, egy microszálas vagy PUL pelenkának esetleg lehet, ha az a radiátor nagyon forró. Ebben a kérdésben is jobb, ha inkább a saját józan eszünkre hallgatunk, mint az interneten terjedő féligazságokra.

 

Mindenki szeretné, ha a pelenkái sokáig jó állapotúak maradnának. A pelenkák élettartama azonban legtöbbször nem a mosáson, tároláson vagy mósószereken múlik, hanem leginkább a pelenka alapanyagán. Nagyon sok megpróbáltatást és bosszúságot megspórolhatunk, ha olyan terméket választunk, ami jó minőségű alapanyagokból készült (jó ha tudjuk pamut és pamut között nagyon nagy különbségek vannak és ugyanez igaz minden más szálasanyagra). Gyakran jobban járunk egy jó állapotú használt pelenkával, mint egy olcsó új termékkel. De kalkulálhatunk úgy is, hogy a jó minőségű pelenkát még jó áron eladhatjuk használtan, így a költsége nem lesz sokkal magasabb, mintha vennénk egy olcsót, ami tönkremegy.

 

A jó minőségű pelenka más okból is hasznos számunkra. Sokkal kevesebb munkánk lesz vele, mint más kényes, nehezen kezelhető pelenkával. Mivel ezeket a pelenkákat tárolhatjuk nyugodtan ecetes vízben nedvesen, ezért nem kell kiöblíteni őket használat után. Csak a szilárd szenyeződéseket kell szükség esetén eltávolítani. A tárolóvödörbe helyezett mosóhálóval a pelenkákat könnyedén a mosógépbe tudjuk rakni, vagy ha kell az áztatóvizet egyszerűen lecserélhetjük. A bő vizes tárolás megakadályozza az ammónia és a vízkő felgyülemlését a pelenkában. A 60 fokos mosás segít a pelenkákat megfelelően tisztán tartani és fertőtleníteni. Nem lesz szükségünk egyébb vegyi fertőtlenítő szerekre, mint pl a pelenka fertőtlenítő vagy a fertőtlenítő hatású öblítőszerek. Ezzel sok pénzt megtakaríthatunk. 

Ezekhez a termékekhez nyugodtan használhatjuk azt a mosószert, amit a többi babaholmihoz használunk. Nem kell attól tartani, hogy eltömődik, vagy roncsolódik és idő előtt tönkremegy a pelenka.

Nyugodtan moshatjuk együtt a többi szennyes ruhával, hiszen pont ugyanolyan alapanyagból készülnek, ezzel időt és pénzt is spórolhatunk magunknak. Ha aggaszt, hogy a pisis kakis pelenkát egybe mossunk a törülközőkkel például, akkor előbb csak a pelenkákat mossuk ki egy gyors programmal (15-30 perc) és csak azután tegyük mellé a többi holmit, és indítsuk el a pamut programot.

 

Én mindenkinek azt ajánlom, hogy tájékozódjon a pelenka készítőnél a pelenka kezelési feltételeiről. Olyan terméket, ami különleges kezelést igényel, nem mosható normál programban legalább 40, de inkább 60 fokon, és nem mosható általános mosószerekkel, legfeljebb "ünneplős" pelenkának vegyen meg.

 

A saját tapasztalatom, a közvetlen környezetemben élő és a termékeim fejlesztésében résztvevő szülők elmondása alapján azt mondhatom, hogy megfelelő pelenkával a pelenkák kezelése nem kerül többe mint heti 2-3x 30 perc.

A saját termékeim a fenti szempontok figyelembe vételével lettek kialakítva, és nyugodtan mondhatom, hogy a 300 mosást is túlélik anélkül, hogy javíthatatlanul károsodnának. Bizton állíthatom, hogy még sok hasonló termék kapható a piacon.

Nincs jogosultságod hozzászólást írni, vagy éppen inaktiváltuk a hozzászólás rendszert.