Textilpelus Világ

A modern mosható textil pelenkák világa

A gyapjú pelenka kezelése, mosása, lanolinozása

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

 

 

A gyapjú külső használata praktikus lehet éjszakára, de sokan napközben is ezt részesítik előnyben, mivel természetes anyag, jó légáteresztő, tehát nem fülled bele a baba popsi.
Sokan azonban megijednek a gyapjú hallatán, úgy vélik, esetleg meleg lehet nyáron, szúrja a babát, stb. A gyapjú egyik jó tulajdonsága, hogy nyáron hűt, télen fűt, a legtermészetesebb anyag. (A barikának sincs melege nyáron, télen pedig nem fázik )
Szúrni nem szúr, mert megfelelő kidolgozású anyag kerül feldolgozásra.
Tehát nem kell megijedni tőle, a kezelése sem olyan bonyolult, mint amilyennek látszik.


A gyapjú külső is vízzáró feladatot lát el, azonban ez csak úgy működik, ha lanolinozzuk
A gyógyszertárban lehet kapni lanolint, ezzel végezzük a műveletet.
Fontos, hogy a gyapjú mosásához soha ne használjunk 30°-nál melegebb vizet, mert nagyobb hőfoknál a gyapjú zsugorodik, nemezelődik.


Gyapjú lanolinozása lépésről-lépésre:


- Öblítsük ki a gyapjú külsőt langyos, samponos vízben, vagy gyapjú mosószerrel. Lehet sima babáknak való fürdetőben is.


-    Engedjünk egy kis lavórba forró vizet, tegyünk hozzá egy pici sampont/fürdetőt, majd egy evőkanálnyi mennyiségű lanolint tegyünk bele, és várjuk meg, míg elolvad. Keveréssel rásegíthetünk az egyenletes eloszlatásra.


-    Várjuk meg, míg a víz lehűl 30°-ra (kézmelegre)


-    Ezután tegyük bele a gyapjú külsőt, és jól nyomkodjuk bele, majd hagyjuk állni a vízben egy éjszakán át, kb. 9-10 órát


-    Az idő elteltével láthatjuk a fehéres „bevonatot” a külsőn. Vegyük ki a vízből és nyomkodjuk ki belőle a vizet. Csavarni tilos, kifejezetten nyomkodni szabad csak. Mikor a víz nagy része kijött, hajtogassuk bele egy törülközőbe, és azon keresztül is nyomkodjuk át.


-    Teregessük ki jól szellőző helyre, de ne tűző napra. Fűtőtestre se tegyük. A legjobb a szabad levegő.


-    Száradás után adhatjuk is a babára

 


Ha esetleg lanolinozás után vannak olyan részek, amik átengedik a nedvességet, akkor ismételjük meg újra a műveletet, de most ne öblítsünk előtte, hanem egyből áztassuk a lanolinba. Kell egy pár alkalom, és némi gyakorlat, hogy tökéletesen működjön a külső.  Elég egy hónapban 1x kimosni, használat után csak tegyük jól szellőző helyre, majd használhatjuk megint. Természetesen ha szennyeződés kerül rá, akkor mossuk ki, de csakis a leírt módon. Mosás után mindig be kell lanolinozni, mert mosással kioldódik a lanolin.

Nincs jogosultságod hozzászólást írni, vagy éppen inaktiváltuk a hozzászólás rendszert.