Textilpelus Világ

A modern mosható textil pelenkák világa

A 10 leggyakoribb hiba a mosható pelenka használata során

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

Az alábbi írást egy angol oldalról vettem át. Kissé magyarosítottam a szöveget. Az eredeti itt olvasható.

 

"Csak négy óra telt el, és a pelenka máris ázik ..."

 

Közel 30 év után, amit a mosható pelenka világában töltöttem, ezt a mondatot hallottam a legtöbbször. Az internet használata nemhogy segítené a mosható pelenka használatát, de gyakran inkább ront a helyzeten.

 

 

Én felneveltem 4 gyermeket. Ezalatt cseréltem és mostam több mint 10000 textil pelenkát.  A harmadik gyermekem pelenkázása során alakítottam ki az első egyméretes univerzálisan illeszkedő hajtogatás és tű nélküli pelenkát, és ezzel elindítottam a most már legrégebbi és legnagyobb ilyen pelenkákat készítő céget Kanadában. Mivel rengeteg tapasztalatot szereztem ezalatt, a szülők nap mint nap fordulnak hozzám kérdésekkel.

Az internet egy végtelen információ forrás, azonban a mosható pelenka egyserű használatát feleslegesen megbonyolította. Elszomorító hallani az anyukákról és apukákról, akiknek komoly problémákkal kell megküzdeniük, -vagy éppen a babákról, akiknek szenvedést okoz a mosható pelenka- mert olvastak valahol egy buta tanácsot, vagy vásároltak pár rosszul elkészített pelenkát az interneten.

Anyukák, akiknek épp csak pár hónapos a kisbabájuk, úgy vélik, hogy már megfelelő tapasztalattal bírnak, és bátran osztják a tanácsokat az interneten. Más anyukák pedig, akik nem bíznak a saját józan (paraszti- a szerk) eszüknek, követik más emberek kétes értékű tanácsait.

Néhány anyuka pár hetes gyermeke mellet azt gondolja, hogy képes elkészíteni a legjobb pelenkát a világon, és bármiféle tesztelés vagy ellenőrzés nélkül árusítja a pelenkáit. Némelyek úgy vélik, hogy elég kisebb változtatásokat eszközölni mások ötletén, és azt állíthatják, hogy kitaláltak valami újat és jobbat.

Épp az interneten keresztül csalják csapdába ezek a silány termékek és jó szándékú de rossz tanácsok a fiatal szülőket. És egyben okozói  rengeteg pénzkidobásnak és kellemetlenségnek, esetenként még a babák pelenkakiütéseinek is.

Általában amikor a helyzet már tarthatatlan, az anyukák akkor keresnek valakit, akinek már sokéves tapasztalata van, és megbízható. Ilyenkor szoktak megkeresni minket.

 

A 10 leggyakoribb hiba, amit elkövetünk a mosható pelenka használata során:

 

1. hiba: ha nem cseréljük elég gyakran a pelenkát. A mosható pelenkát muszáj cserélni, amikor nedves lesz. Ellenkező esetben a pelenka kiázhat, vagy  pelenka kiütés keletkezhet. Mi felnőttek talán szeretnénk órákon keresztül nedves alsóneműben ülni? Órákig nedves pelenkában hagyni egy kisbabát elhanyagolás, ami már bántalmazásnak minősül!

Még amikor vásárol, vagy utazás közben is álljon meg és cserélje ki a pelenkát, ha az nedves.

Azok a szülők, akik eldobható pelenkával kezdtek a pelenkagyártók félretájékoztatása miatt úgy vélik, hogy nyugodtan rajta maradhat a pelenka a gyermeken 4-12 órán keresztül.

 

2. hiba: nem elegendő pelenkát vásárolni. Ha nincs legalább 36 db pelenkánk, nem fogjuk tudni azonnal cserélni a pelenkát amikor nedves. Szükség van legalább 20 db száraz pelenkára, amíg a többi a mosásban van.

Ha kevesebb, mint 36 db pelenkánk van, akkor el fog használódni még mielőtt a gyermek szobatiszta lenne. Mivel a kevesebb pelenkát több alkalommal kell kimosni.

 

3. hiba: olyan mosószerek használata, ami károsítja a pelenka anyagát és irritálja a baba bőrét. Manapság nagyon sok tisztítószer tartalmaz enzimeket, fehérítőszereket, illatosítókat, lágyítókat (öblítőszer), optikai fehérítőket, és más vegyi anyagokat, amik némelyike árt a textil pelenkáknak. A maradványaik benne maradnak a szövetben, és a pelenka tönkremenetelét okozhatják.  Inkább használjunk helyettük természetes tisztítószereket. 1/2 csésze mosószóda és 1/2 borax keveréke egy adag mosáshoz (Kanadában ez akár 8 kg ruha is lehet- szerk) egyszerű és olcsó megoldás. Ne használjunk öblítőszert, mert eltömíti a textil szálakat, és vízlepergetővé válik tőle a pelenka. Az illatosító szerek és más vegyi anyagok kiütéseket okozhatnak. 1/2 csésze natúr fehér (5%-os) ecet az utolsó öblítéshez a legjobb öblítő és PH semlegesítő anyag.

Ne fehérítsük a pelenkákat, mert tönkreteszi a kelmét, és kiütést okoz (felesleges is-szerk)

 

4. hiba: olyan pelenkát megvásárolni, amelyik szintetikus nedvszívó anyagból készült. A szintetikus anyagok azonnali és hosszú távú problémákat egyaránt okoznak. Csakis természetes anyagokat engedjünk a baba bőréhez érni. A microszál még a legpuhább felületű is horgas szálfelületének köszönhetően kiválóan alkalmas takarításra, de nem jó pelenkának. A bolyhos polár flísz (fleece) nagyon meleg. Mielőtt ilyen édes bolyhos polár fleece-be csomagolnánk a baba popsiját, gondolja végig, milyen érzés lenne egy forró nyári napon egy polár alsóneműben.

A szintetikus kelmék felszívják a mosószer maradványokat (ahogy a port és a koszt is), eltömítik a finom pórusokat végül elveszítik nedvszívó képességüket. Ilyenkor mondják az emberek, hogy "sztrippel" a pelenka.

 

5. hiba: a zsebes pelenkák használata. Extra betétek tömködése helyett a zsebes pelenkákba, inkább cseréljünk sűrűn pelenkát, amint nedves lesz. A zsebes pelenkáknál a mosás előtt még a koszos pelenkából a betétet ki kell szedni, majd használat előtt visszarakni. Ez extra idő.

 

6. hiba: nem minden nap kimosni a pelenkákat. Ha nem mossuk ki a pelenkákat, nem lesz kéznél száraz pelenka, és nem lehet majd cserélni a pelenkát, amikor nedves. Azok a pelenkák, amik egy napnál tovább ülnek a vödörben, elkezdenek szagosodni. Tovább tart őket kitisztítani, és a foltokat eltávolítani. Az ammónia is felgyülemlik bennük, és a pelenkának kellemetlen szaga lesz a mosás után is, amikor a baba belepisil, és akár pelenkakiütést is okozhat. (száraz tárolás esetén tényleg így igaz)

 

7. hiba: nem kiöblíteni a kakis pelust. Igen még az újszülött anyatejes székletét is el kell távolítani a pelenkáról mielőtt a vödörbe tesszük. Használjunk pelenkavédő papír betétet (kakifogó- a szerk) vagy azonnal öblítsük ki a pelenkát illetve erősen zuhanyoztassuk le. Ne számítsunk rá, hogy majd a mosógép tisztára mossa a pelenkát, különösen, ha több mint egy napig hagyjuk a kakis pelust állni. A mosógépünk nem egy steril tartály, és senki nem szeretné, ha többi mosásnál a pelenkából hátramaradó szennyeződések koszolnák be a ruhaneműt.  Ugyanezen okból ne használjuk a mosógépet a koszos pelenkák tárolására mosásig. Erre használjunk vödröt.

 

8. hiba: hideg vízben mosni vagy nagyon kevés vízben mosni a pelenkát. A tisztításhoz és a fertőtlenítéshez is szükséges, hogy forró (min 60 C° - a szerk) vízben mossunk, és forró levegővel szárítsunk. Vagy terítsük napra száradni a pelenkákat, hogy az UV sugárzás fertőtlenítse. Mossuk a pelenkákat mindig bő vízben, hogy biztosan alaposan kitisztuljanak és öblítsük őket többször. Az első és az utolsó öblítés lehet hideg vizes, de a mosás feltétlenül forró vízben történjen. A szülők mesélték, hogy egyes olcsó kínai pelenkák elveszítették a belső vízhatlan réteget egy pár forró vizes mosás után. Pelenka vásárlás előtt mindig győződjünk meg róla, hogy mosható legyen a pelenka forró vízben, és szárítható legyen gépben.

Még ha egyébként hideg vizes mosószert használunk, a pelenkáknak akkor is kell a forró vizes mosás.

 

9. hiba: természetes illóolajokat tenni a pelenka tároló vödörbe. Ezeknek a drága illóolajoknak, mint a teafa olaj a grapefruit mag kivonat, vagy más aromaterápiás olajoknak a pelenkavödörbe csepegtetése a föld természetes erőforrásainak és a pénzünknek a teljesen hiábavaló elvesztegetése. Néhány aromaterápiás olajnak káros hatásai is lehetnek, ha nem megfelelően használják. Ezt saját tapasztalatból tudom. Az olaj maradványai ottmaradnak a pelenkában, eltömítik a felületét a szálaknak ezáltal vízlepergetővé válnak nedvszívó helyett. Az a mennyiségű olaj, amit a vödörbe csepegtetünk túl kevés ahhoz, hogy jelentős mértékben pusztítsa el a baktériumokat. Ne pazaroljuk hát el ezeket az értékes olajokat a pelenka vödörbe, inkább mossunk gyakrabban.

 

10. hiba: elvárni a textil pelenkától, hogy úgy nézzen ki, mint az eldobható. Az eldobható pelenka nagyon vékony mivel a kémiai kristályok a belsejében csak akkor duzzadnak meg, amikor nedvesség éri őket.  A textil pelenka alakja nem változik meg attól, hogy nedves lesz. A pelenka úgy van elkészítve, hogy a nedvszívó rész ott legyen, ahol arra szükség van. Ez nem okoz semmilyen kényelmetlenséget a babának. Valójában az orvosok még javasolják is laza csípőjű babáknak a dupla pelenka viseletét, mert az olyan vastag a láb közötti részen, hogy előnyös terpesztartást biztosít, ami rendezi és javítja a csípő állapotát. Sokkal nagyobb problémát okoznak a babáknak a szorosan feladott pelenkák, vagy a szoros hálózsákok illetve az olyan kenguruk, amik a lábakat egyenes helyzetben tartják.

 

A textil pelenkázás egyszerű, csak tartsuk a babát mindig száraz pelenkában, használjuk az egyszerű mosási módszereket minden nap, és tájékozódjunk hozzáértő tapasztalt személyektől."

 

Ezt tanácsolja nekünk egy kanadai 4 gyermekes pelenkakészítő anyuka. Néhány dolgot azért hozzáfűznék a dologhoz, mert Magyarországon sok minden más mint Kanadában.

Az első pontnál: Napközben én magam is azt ajánlom, hogy a gyermek kényelme érdekében, amint lehet, cseréljük ki a pelenkát. Kellemesebb és egészségesebb is a tiszta és száraz pelenkában a gyermekünknek. Nekünk pedig lényegében mindegy, hogy 4 vagy 6 pelust kell kimosni, nem kerül a mosás olyan sokba. Az éjszakai pelenkacsere már józan megfontolást igényel. Mindenki alakítsa úgy, ahogy neki és a gyermeknek a legjobb.

Ha a gyermek felkel éjjel, akkor érdemes pelenkát cserélni, visszaaludni is könnyebb a száraz pelusban. Ha átalussza az éjszakát, a pelenkacserével nem kell zaklatni. Kivéve persze, ha kiütéses lesz a popsija a pelus alatt. Akkor neki is az az érdeke, hogy amikor csak lehet száraz pelenka legyen rajta.

A második pontnál szerintem az anyuka vékony 1-2 réteges pelenkákkal számolt. Egy átlagos itthon kapható nadrágpelenkából nem gondolom, hogy ilyen mennyiségre lenne szükség.

A 3. pontban felsorolt mosószer összetevők nem mindegyike okoz károsodást a pelenkákban, és nem is mindegyikben. Tény, hogy a fehérítők pl roncsolják a cellulóz alapú szálakat (pamut, len, bambusz), de az optikai fehérítőknek nem ismert ilyen hatása. Én azt szoktam javasolni, hogy amivel a többi babaruhát mossák odahaza, az pont jó a pelenkáknak is. Ha csak a pelenka mosási útmutatója nem ír elő kímélő mosószert.

A mindennapos mosás sem elengedhetetlenül szükséges szerintem. Az anyuka feltételezhetően száraz tárolás mellet ajánlja a minden napos mosást. Amiben teljesen igaza van. Saját (alig 6-7 éves) tapasztalatom szerint azonban a nedves tárolásnál nem indulnak meg ilyen folyamatok akkor sem, ha csak 3 naponta mossuk ki a pelenkákat.

A többi pontokkal teljesen egyetértek. Sajnos magam is szembesültem már az Interneten terjedő tévhitekkel és egymástól átvett megalapozatlan gyakorlatokkal éppúgy mint az alacsony minőségű termékekkel, amik eltántorítják a fiatal szülőket ennek a pelenkának a használatától. Feleslegesen megnehezítik a mosható pelenkázást, amiről aztán elterjed, hogy nehéz, és bonyolult néha még az is, hogy drága.

 

 

 

Hozzászólások   

#2 Henrietta Gáspár-Jakabfy 2015-10-13 17:04
Szerintem is felesleges. Én régebben a szülésznőmtől kaptam érdemi információt, mert aromaterápiás kezelést is adott. Kb az egész üveggel bele kellene öntened a vödörbe jól eloszlatva, hogy valóban hatásos legyen.
Persze szagok ellen jó pár csepp a vödör tetejére, de a baktériumokat ezzel nem akadályozod semmiben.
#1 kata 2015-10-13 11:34
Sziasztok!
A teafa olaj használatáról megosztanátok némi tapasztalatot? Egyetértetek vele, hogy teljesen felesleges?
Köszi, Kata

Nincs jogosultságod hozzászólást írni, vagy éppen inaktiváltuk a hozzászólás rendszert.