Textilpelus Világ

A modern mosható textil pelenkák világa

Mi a PUL anyag?

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 


Poliuretánnal laminált kelme (PUL) egy olyan anyag, szövet vagy kötött kelme, amit egy vékony poliuretán réteggel vonnak be, más szóval laminálják. Mosható pelenkák nedvességzáró rétegének alapanyaga.
A poliuretán film, amit a lamináláshoz használnak mikroporózus, ezáltal lég és páraáteresztő. Így a neylon fóliával szemben a poliuretán filmmel ellátott vízhatlan kelmék igen jól szellőznek. Ami sokkal egészségesebb és kényelmesebb viselést biztosít.


Poliuretánnal laminált anyagokat széles körben alkalmaznak orvosi, autóipari és ruházati célokra. A legtöbb PUL anyag könnyű poliészter interlock kelméből készül egy 1 mil (0,001 inch = 0,0254 mm) vastagságú poliuretán film felhasználásával. Néha használnak 2 mil vastagságú filmet is. A PUL megfelel az FDA élelmiszer biztonsági előírásoknak . A vizsgálatok során ólom, ftalátok és BPA mentesnek találták. 

Fontos tudni, hogy a poliuretán vegyszerállósága kiváló. Sajnos az a tévhit kering az interneten, hogy egyes mosószerek vagy az ecet károsíthatja a poliuretán filmet. Ez azonban nem így van. A jó minőségű minimum 1 miles filmvastagságú Poliuretán kelme mosható 60 fokon bármilyen boltban kapható általános mosószerrel, és az ecet 1-5%-os oldata sem okoz semmilyen károsodást.
Minden esetben érdemes tehát ellenőrizni a PUL kelme minőségét. Az olyan termékek, amelyek nem moshatók 60 fokon valószínűleg nincsenek 1 miles filmmel ellátva.
A PUL kelme leggyakoribb meghibásodása: a berepedezés. Abból adódik, hogy  a poluretánnal laminált kelme nagyon erősen meg lett húzva. Ha ez mosás vagy szárítás közben történik, amikor a kelme meleg, akkor még könnyebben létrejönnek a repedések. Minél vékonyabb a PU film, annál hamarabb következik be ez a fajta sérülése a kelmének.

Két alkalmazott laminálási eljárás terjedt el:

1. Oldószeres laminálás, amely feloldja a PES szálak felületét, és ez által egyesíti a kelmét és a poliuretán filmet egyetlen anyaggá.
(A kémiai rögzítés során a vegyszerek  kötéseket hoznak létre. A vegyületek a szálak felületét oldják fel, amik így egymáshoz ragadnak. Adhéziós kötés esetén egy szintetikus ragasztóanyag kötéseket alakít ki a szálakkal. A kémiai rögzítés hátránya, hogy általában oldószerrel dolgozik, ennek ellenére  népszerű technológia. [1] )

2. És a termoplasztikus laminálás, ahol az egyik réteg hőre aktiválódó tulajdonságú (esetünkben a poliuretán). Forró hengerek közé vezetik, hogy azok összepréseljék a rétegeket. (Népszerű technológia az olvadékszálas rögzítés is, mivel igen sok előnnyel rendelkezik a többi rögzítési móddal szemben: a végtermék puha, a gyártás környezetbarát, mivel nincs szükség oldószerre, és annak az elpárologtatásához szükséges energiára, nincs szükség ragasztóanyagra, így kevésbé terheli a környezetet, akár 100%-ban újrahasznosítható, [1] ) A pötty minta jól látható a TP (TermoPlasztikus) -PUL laminált oldalán. Számos előnyös tulajdonsága van:
Ez a laminálási mód lehetővé teszi az optimális pára átvitelt.
Rugalmas, szépen illeszkedik.
A TP-PUL anyag tapintása puha, lágy. Csendes, nem recsegő.
TP PUL mosható forró vízben, akár kereskedelmi akár otthoni mosógépben, lehet fertőtleníteni és mosni autoklávban.
Ellenáll a kopásnak.
UV-stabil (nem befolyásolja a napfény)

Felhasználása: PUL anyag bárhol felhasználható, ahol szükség van vízálló, de légáteresztő illetve páraáteresztő tulajdonságokra.

Íme néhány példa:

pelenkák - zsebes pelenka - all-in-one pelenka - AIO - AI2 - pelenka külső
felnőtt pelenka
kiságy matrac védő
pelenkázó alátét
szennyes tartó zsákok, táskák uszodába
női higiéniai termékek - menstruációs betét
lakberendezési termékek (zuhanyfüggöny)
Vagy akár uzsonna táska - élelmiszer tárolására - ebéd táskák

A fenti jó tulajdonságokból is kiválik, hogy érdemesebb a drágább, de jobb minőségű, és környezetbarát PUL anyagból készült termékeket választani.

A PUL varrása

A PUL-t nem kell beavatni, mivel nem zsugorodik. Lehet gombostűkkel tűzni varrás előtt, de ha nem akarjuk, hogy lyukak maradjanak a PUL-on, akkor használjunk a rétegek együtt tartásához varrás közben hajcsatot, csipeszt, vagy mosható textil ragasztót (ceys tubusos ragasztóból pár csepp is elég).
A varrógépben érdemes gömbölyű hegyű tűt használni. Ne használjunk éles tűt - ezek csak szövetekhez alkalmasak. A tű átmérője: 70/11, 75/11 vagy 80/12 legyen. A cérna legyen 100% poliészter. Győződjünk meg róla, hogy nem pamut bevonatú poliészter - ez vezeti a nedvességet. A laminált oldalán az anyag ragaszkodik a talphoz. Varrni a PUL-t jobb a laminált oldalával lefelé. Ha mégis a laminált oldalával felfelé kell varrni, akkor használjunk a teflon talpat,  léptető talpat, vagy vékony selyem papírt a varráshoz.
A PUL egy fantasztikus modern anyag, amely lehetővé tette, hogy pénzt takarítsanak meg a családok (és védjék a környezetet) és használjanak eldobható helyett sokféle mosható háztartási cikket. Plusz öröm a széles szín és mintaválaszték, ami fellendítette a pelenkadivatot.

Irodalom
1. A nemszőtt textíliák jelentősége az új textilalkalmazásokban
Szakértői tanulmány a Stratégiai Kutatási Tervhez Készült a Texplat 2. munkacsoport munkájának keretében Szerző: Szollár Edina
2. Wikipedia
3. eHow.com

Nincs jogosultságod hozzászólást írni, vagy éppen inaktiváltuk a hozzászólás rendszert.