Textilpelus Világ

A modern mosható textil pelenkák világa

A Pamut

Olvasóink értékelése: 4 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag inaktív
 

Pamut mosható pelenka alapanyag

A pamut az egyik legismertebb és leggyakrabban használt  természetes szál.

A gyapot növény terméséből, különböző eljárásokkal dolgozzák fel, és ebből  fonalat, cérnát,  kötött,  szövött, illetve nem szőtt textíliát (vlies, vetex stb) készítenek.
A kereskedelemben a gyapotot a termőhelye szerint különböztetik meg, de csak az USA-ban több mint 20  félét termesztenek. A termőhelyek egyben a pamut minőségét is befolyásolják

Mik a legfontosabb tulajdonságai?

A gyapot cellulózból áll, mely minden növény építőanyaga. A cellulóz felépítéséből adódóan a pamut nagyon jó nedvszívó tulajdonsággal bír, szilárdsága jó, rugalmassága viszont csekély. Finomsága és lágysága miatt a pamut bőrbarát, így gyermekruhák készítéséhez kiváló. Mosható textil pelenkák készítéséhez  pedig kifejezetten ajánlott.
100 gramm pamut 20 gramm nedvességet képes felszívni anélkül, hogy nedvesnek éreznénk. De akár 70 grammot is bír csöpögés nélkül megtartani. Hátránya viszont, hogy lassan szárad.
Kiváló kopásállósága a gyermekruházat és pelenkák tekintetében is jót jelent, hiszen sok mosásnak vannak kitéve ezek a textíliák.

Mitől lehet a pamut még jobb?

A pamutot előszeretettel keverik poliészterrel, poliamiddal, viszkózzal, modállal, mert így kiküszöbölik a pamut hátrányos tulajdonságait, mint pl. a gyűrődés. A keveréssel könnyebben kezelhetővé válik az anyag, akár tartósabb is lehet. A viszkózzal ás modállal való keverés előnyös a nedvszívó képesség tekintetében is, mert ezen szálak nedvszívóképessége még a pamuténál is nagyobb, finomságuk hasonló a pamutéhoz, és a keverés gazdaságosabbá teszi a gyártást is.

A pamut és a mosható pelenka.

Pamut textíliát használhatunk belső pelenkákhoz, prefoldokhoz, zsebes és AIO pelenkák belső felére, valamint több rétegben nedvszívó betétnek is. Ez az egyik olyan anyag, mely a legszélesebb körben használható a pelenkák varrásához.
Arra azonban figyelni kell, hogy a pamut a kapilláris hatás következtében végigvezeti a folyadékot a teljes terjedelmében. Vagyis ha valahol a pamut belső rész kilóg a nedvességzáró rész alól, (akármilyen csekély mértékben is),akkor az egész babaruhát el tudja áztatni.
 

Hogyan keresd a méterárú boltban?
  • Pamutból készült kötött kelmék:
  • Pamut jersey, interlock kelme (köznyelven póló anyag)
  • Egyfalas, kétfalas frottír
  • Bébiplüss (80 % pamut, 20 % PES)
  • Pamut fleece
  • Pamut szövetek:
  • Batiszt, puplin, kordbársony, damaszt, denim, farmervászon, szövött frottír, gabardin, karton, muszlin, oxford, bársony, flanel, bolyhos flanel, düftin, lepedővászon, pelenka szövet (tetra), pamut-krepp stb.

Nincs jogosultságod hozzászólást írni, vagy éppen inaktiváltuk a hozzászólás rendszert.