Textilpelus Világ

A modern mosható textil pelenkák világa

A nadrág szabású belső pelenka

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

nadrágpelenka belső, patentos, tépőzárasTalán a legtöbben ezt a típusú pelenkát részesítik előnyben, mert amellett hogy gazdaságos választás még kényelmesen használható is.

Hatalmas választék áll rendelkezésünkre, amiből nagyon nehéz a választás. Egy tulajdonságuk azonban közös, csak nedvszívó anyagból készülnek, nedvességzáró réteg nincs bennük. Szükség van hozzá nedvességzáró külső pelenkára.

A pelenkák szabása, hasonlóan az eldobhatókhoz, nadrág fazonú. A comboknál és a derékrésznél általában gumizott. A feladata, hogy minél több nedvességet fel bírjon szívni, anélkül, hogy nagyon nedves érzetű legyen.  Emellet gyorsan és kényelmesen feladhatónak kell, lennie, és stabilan a helyén kell maradnia. Nem szabad, hogy a babának kényelmetlen legyen, dörzsölje, vagy nyomja valahol. Ezeket a szempontokat minden gyártó alapvetőnek tekinti, és a termékek -egy-két kivétellel- meg is felelnek neki.

 

A pelenkáknak többféle derékrész záródása lehet.

 

 • A patent stabilan tartja a pelenkát, a gyerek nem tudja egykönnyen leszedni, a hátránya, hogy nem fokozatmentesen állítható. Ha a patentok távol vannak egymástól, akkor nem mindig lehet szépen feladni a pelenkát.
 • A tépőzár fokozatmentesen állítható, de a gyermek könnyen le tudja szedni. Leginkább ez a pelenka hasonlít az eldobható pelenkákra. A tépőzár élettartama rövidebb, mint a patenté, és a tépőzár horgas része mosás közben kárt tud tenni a finomabb anyagokban , ha nem fordítják be.
 • Lehet a pelenka megkötős. A hátsó részén van két kötő, amit elöl az elejerész felett meg lehet kötni. Nem tartja elég stabilan a pelenkát, az eleje rész könnyen ki tud csúszni a kötő alól. Inkább kisebb babáknak ajánlott.
 • A gomb költséghatékony megoldás, és házilag is könnyen kivitelezhető. A derékrészbe húzott gomblyukas gumival lehet a derékbőséget állítani.
 • Ha semmilyen záróelem nincs a pelenkán, akkor jó szolgálatot tesz a snappy kapocs. Ez egy ki 3 ágú műanyag csipesz, amivel a pelenka elejéhez lehet csíptetni a hátsó rész két fülecskéjét.

 

A pelenkák méretezése.

 

 • Sokféle méretben kaphatók belső pelenkák. Gyakori kifejezés a one size azaz egyméretes pelenka: ilyenkor valamilyen módon pl patentokkal állítható a pelenka hossza, ezáltal a pelenkás kor kezdetétől a végéig lehet ugyanazt a pelenkát használni.
 • Sajnos az ilyen pelenkák vagy nagyon nagyok egy újszülött babán, vagy túl kicsik a 3 éveseknek.
 • Hasonló a two size azaz két méretes: ilyenkor a pelenka két méretben készül. Általában az I-es a kisebb méret, újszülött kortól 9-11 kg-os korig, a II-es méret pedig a szobatisztaságig jó. Sokkal testhezállóbb a pelenka, azonban két készletet kell belőle vásárolni.
 • A több méretes pelenkák esetében a baba növekedésével a belsőkből is egyre nagyobb kell, hasonlóan a babaruhákhoz. A méretek S-L-esig terjednek de van XS és XL-es méret is néhány márkánál. Ha több babát tervezünk, akkor érdemes lehet beruházni, mert amíg a nagy hordja a nagyobb méretet, a kicsi használhatja a kisebbet. A pelenka nem használódik el annyira, és később eladható.

Többféle fazonból és kialakításból válogathatunk.

 

Vannak amibe bevarrnak nedvszívó betétet, így egyszerűbb használni, de lassabban szárad.
 • Amiben nincs bevarrva a nedvszívó rész ahhoz külön adnak 1-2 betétet, és a pelenka belsejébe kell teríteni. Ez gyorsabban szárad, de egy mozdulattal több feladat van vele.
 • A zsebes fazon esetén a betétet a pelenkán kialakított zsebbe kell tenni. Ez azért jó mert így nem a betét anyaga érintkezik a baba bőrével hanem a pelenka, így aztán akármilyen pamut rongy megfelel nedvszívó anyagnak. Ez is gyorsan szárad, és gazdaságos is, mert a betét bármi lehet, nem kell a drága betétet megvenni hozzá.

Mosható pelenkát nagyon sokféle kelméből készítenek.

 

 • Frottír, flanell, plüss, polár, mikroszálas kelmék különböző fantázianeveken mint a mikropolár, wellsoft, minky, babysoft stb. lehet a pelenka alapanyaga. Ezek a kelmék  különböző összetételű fonalból készülnek
 • Normál és bio, vagy organic pamutból, aminek a már a termesztésénél környezetbarát technológiát alkalmaznak.
 • Bambusz  rostból származó cellulóz alapú szintetikus szálból. Ez egy újdonság, ami még nem igazán terjedt el Magyarországon. Sok szempontból előnyös, viszont rendkívül drága.
 • Poliészterből (PES), ezt általában csak kiegészítőnek teszik az anyagokba, főleg a tartósságot és a formatartást segíti elő.
 • Lyocellből ami egy nagy nedvszívó képességű szintetikus anyag.
 • Mikroszálas (1 dtex-nél finomabb szálakból képzett fonal) PES, szintetikus anyag ellenére komfortos-kellemes viselet. Nedvesség felvevő képessége kiemelkedő.
 • És a fentiek különböző arányú keverékeiből

A fenti tulajdonságok végtelen számú kombinációs változatra adnak lehetőséget. Minden gyártó igyekszik széles választékot nyújtani. Ezáltal nem könnyű a vásárlók dolga, amikor a számukra legmegfelelőbb pelenkát szeretnék kiválasztani. Jobb inkább többfélét kipróbálni, és nem egy fajtából megvásárolni az egész készletet. Hiszen minden kismama és minden kisbaba egyedi párost alkotnak, és még a legtapasztaltabb eladók sem tudják megmondani, hogy kinek melyik fog beválni a legjobban.

A piacon fellelhető megszámlálhatatlan külföldi márka mellett ott vannak a hazai pelenkák is, amik amellett, hogy kedvezőbb áron kaphatók, minőségben és komfortosságban is felveszik a versenyt. És ha valaki vállalja, hogy várnia kell néhány napot a pelenkára, az akár a kismamatársaitól (l. WAHM ) is vásárolhat otthon készült pelenkát. Kivételes  és minden igényt kielégítő kiszolgálásban lehet része, és valóban minden részletre kiterjedő tájékoztatást kaphat a termékek mellé, ami manapság már elég ritkaság.

A nagyon olcsón kínált pelenkák esetében azonban gondoljuk meg, hogy megéri-e. Az olcsóság gyakran alacsony minőséggel jár együtt. A pelenka élettartama pedig fontos a zsebünknek, mert egy használt, de jó állapotban lévő pelenkát még 50-75%-os áron el lehet adni.

Nincs jogosultságod hozzászólást írni, vagy éppen inaktiváltuk a hozzászólás rendszert.