Textilpelus Világ

A modern mosható textil pelenkák világa

Hogyan távolítsuk el a foltokat a pelenkából?

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

tintafolt20

Elkerülhetetlen, hogy a használata során a pelenkáink kisebb nagyobb mértékben szennyeződjenek. Főleg amikor a hozátáplálás során erősen színező (pl cékla) zöldségpüréket fogyaszt a babánk. Mit kezdjünk a foltokkal ha már ott vannak? Íme néhány gyakorlati tanács nem csak pelenkákhoz:

 

Azt kiemelném, hogy a pamut pelenkák jobban ragaszkodnak a foltokhoz mint például a bambusz vagy a mikroszálas anyagok. Ezt érdemes akár a pelenka készlet beszerzésénél figyelembe venni.
Előszőr is a székletet távolítsuk el a székletfogó papír segítségével, majd a további szennyeződéseket öblítsük ki a pelenkából, betétből.

Majd ezután a foltokat kezelhetjük:


Gall (marhaepe) szappannal: Dörzsöljük be a foltot, hagyjuk állni minimum fél órát, majd öblítsük ki hideg vízzel.


Imse Vimse folttisztító szappan: A gall szappannál valamivel hatékonnyabb folt eltávolító szappan.


Növényi szappanok: gyapjúkülsők mosására, folt eltávolítására használható.


Aktív oxigénes fehérítő só(nátrium perkarbonát):A biológiailag lebomló fehérítő- és fertőtlenítőszer a fehér és színes ruhák mosásához, erős foltok előkezeléséhez és áztatásához kiválóan alkalmazható. Már 40°c-tól hatékony a használat során az aktív oxigén erejével tisztítja a foltokat és fertőtlenit is egyben.
A folt előkezelése: egy kiskanálnyi port kell pépesíteni, majd a foltra kenni és hagyni 1-2 órán át hatni ezután a szokott módon kell mosni.
Áztatás:5l vízhez 1-2 evőkanálnyi por szükséges.

És a legtermészetesebb folttisztító és fertőtlenítő az Uv fény ezért lehet gyakran hallani, hogy teregessünk a szabadban.
Ugyanis az Uv fény hatására oxidációs folyamat megy végbe ezáltal az anyag részecskéi másképp nyelik el a fényt. Minél több Uv sugár éri az anyagot, annál halványabb lesz a folt.
Napfényes időben előbb érjük el a kivánt hatást, de borult idő esetén is van Uv sugárzás ezért akkor is használható.

 

Nincs jogosultságod hozzászólást írni, vagy éppen inaktiváltuk a hozzászólás rendszert.