Textilpelus Világ

A modern mosható textil pelenkák világa

Válogassunk össze egy mosható pelenka csomagot

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

Hány darab mosható pelenkára lesz szükségünk

Egy kedves leendő anyuka megkeresett, hogy segítsek neki összeállítani számára egy pelenka csomagot, ami minden eshetőségre megfelel, olcsó, jól kihasználható, természetes anyagokból készült, egészséges, könnyű feladni a babára, egyszerű a kezelése (mosás, tárolás), és nem utolsó sorban csinos.

 Elsőre nem is tűnt olyan nehéz feladatnak, de miközben írtam a választ bizony nagyon sok kérdés merült fel. Szeretném ide összegyűjteni mit kell figyelembe venni, ha egy testre szabott mosható pelenka csomagot szeretnél magadnak, és nem egy gyártó által összeállított készletre vágysz.


Elsősorban néhány kérdést fel kell tenned magadnak, mert a válaszokra szükséged lesz, amikor majd válogatsz.

  • Mekkora hely van teregetni?
  • Milyen gyorsan száradnak a ruhák általában?
  • Mekkora a mosógép, és a fürdőszoba?
  • Milyen fajta  mosható pelenkát szeretnél használni?
  • Mekkora összeget tudsz elkülöníteni mosható pelenka vásárlásra?
Lássuk hát miért is fontosak a fenti kérdések. Az első három ahhoz szükséges, hogy a megfelelő számú pelenkát vásárolhasd, se többet se kevesebbet.
A szükséges pelenkák száma ugyanis a 10 db-tól a 40 db-ig terjedhet.

A számítás menete:


1. lépés meg kell határozni hány darab pelenkát mosunk ki egyszerre.
2. lépés arra az időre amíg megszáradnak a mosott pelenkák kell száraz pelenka.
Vegyünk egy példát:
  Ha kevés a hely teregetni, akkor teljesen felesleges 40 db pelenkába beruházni, mert úgysem férne el mosás után a teregetőn. Ilyenkor inkább gyakrabban kell mosni, és kevesebb pelenka is elég. Vagyis ilyen esetben csak kevés kb 10-15 db pelenkát mosunk ki egyszerre. Ha egy nap alatt megszárad, akkor egy napi adag  (további 4-5 db) száraz kell még. Tehát elég lehet 14-20 db pelenka.

  Egy másik megközelítés lehet ha a gazdaságos mosást célozzuk meg. Legyen minden alkalommal teli a mosógép.
Ilyenkor általában szükség van legalább annyi pelenkára, ami megtölti a mosógépet, hogy minél gazdaságosabb legyen a mosás, és még egy napi adagra, mert addig is használni kell valamit, amíg száradnak a pelenkák.
Ez 7 kg-os gépnél azért elég sok, lévén egy pelenka megtömve betéttel olyan 250 g lehet, tehát 28-30 db férne el a gépbe, plusz még a 5-6 db ami a száradás napjára kell. Húzós. Ilyenkor azt szoktam javasolni, hogy más jellegű 60 fokon mosható ruhákkal együtt mossák a pelenkákat. Mégpedig úgy, hogy először be kell rakni csak a pelenkákat, és el kell indítani egy rövid 15-30 perces programot, akár hideg vízzel is. Ez a vizeletet és az esetleges székletmaradványokat kimossa a pelenkákból, maradnak a foltok és a fertőtlenítés. Ezután mellé lehet rakni mondjuk törölközőket, ágyneműt, szülők alsóneműit (ha bírják a 60°-ot) és mehet a pamut mosás program 60°-on. Így kevesebb pelenka is elég, és a mosás is gazdaságos.

Ha már nagyjából tudjuk hány darab pelenkára van szükségünk ideje eldönteni milyet szeretnénk.

 Most itt nem szeretném részletezni a pelenkák fajtáit, típusait és azok tulajdonságait. Erről más cikkekben térek ki.
Otthoni használatra szerintem gazdaságosabb a külön külső és belső pelenka.
A külsőket nem kell minden cserénél kimosnunk, a pisi nem okoz gondot a belsejében, azt ha nagyon akarjuk, egy kis popsitörlővel letörölhetjük, de én nem szoktam, lehet, hogy 5 perc múlva megint pisis lesz, akkor meg minek .
Ha valamiért koszos lesz, akkor kézzel gyorsan kimossuk, és 2-3 óra múlva száraz, addig kell egy tartalék. Vagyis lényegében 2 db külső elég lenne, ha az ember nem hagyná szét őket, és nem lenne macera a félig bepelenkázott gyerekkel a külsőt keresgélni. Én inkább 3-4 db-ot ajánlanék.
Kényelmi szempontból szükség lehet 3-5 db zsebes 2in1 (ez azért nem AIO, mert a nedvszívó mag nincs benne, azt a zsebbe kell beledugni. Így gyorsabban szárad.) vagy AIO pelusra. Az egyméretes All in One-t én ugyan nem szeretem, mert az nem testre szabható. Szerintem egy 4 kg-os babának nem jó ugyanaz az AIO mint egy 14 kg-osnak. 5 kg-osan még olyan vékony volt a fiam lába, hogy nem tudtam a combjánál ráigazítani a pelenkát, amikor meg 10 kg-os lett már plusz betéttel sem bírt egy pisilést sem. Ez természetesen csak a személyes véleményem, nem általánosság. Persze vannak különböző méretű AIO pelenkák, de akkor méretenként meg kell vásárolni a készletet.
A 2in1 zsebesek vagy bepatentozható betétes külsők kapacitása és mérete pedig attól függ, hogy mennyi betétet töltesz a zsebébe.
Természetesen akár a teljes készletet meg lehet vásárolni ilyen fajta pelenkákból, de azért az jóval többe kerül.Ha elmegyünk otthonról érdemes magunkkal vinni egy 2-3 pelenkának elég szagmentes pelenkazsákot, (ha gyakran járunk el, akkor ebből a zsákból jó ha van 2). És 2-3 db belsőt, vagy ha nem akarunk sokat vacakolni, mert mondjuk, csak hideg helyen tudnánk tisztába tenni a kicsit pl. játszótéren, akkor 2in1-t. Persze előre összekészítve.
A pelenkazsák egyébként helyettesíthető, egy sokkal olcsóbb simítózáras nejlon tasakkal. A pelenkazsák előnye annyi, hogy abból nem kell kiszedni a koszos pelusokat, csak a zsák száját kell kinyitni, és az egészet egyben bedobni a mosógépbe, a többit a gép megoldja.
És még az, hogy a nejlon zacskót nekünk kell kézzel kimosni, azt mosógépbe nem rakhatjuk be, a pelenkazsák azonban ugyanolyan anyagból van mint a külső, vagyis nyugodtan mosható a többi pelenkával.
A pelenka papír csak 90%-ban fogja fel a székletet, ha elcsúszik, összegyűrődik vagy szétszakad, akkor gáz van, ezért az úti pelenkákba én mindig duplán szoktam rakni belőle.
Az eldobható popsitörlőket is kiválthatjuk moshatóval. De azért nem baj, ha van otthon egyszer használatos is.
Amire még szükségünk lehet, az egy nagy fedeles tároló, amiben a mosásig tartjuk a pelenkákat.
Akkora tárolót kell vásárolni, amibe bőven elfér az a mennyiségű pelenka, amit egyszerre szeretnénk mosni. Ilyenkor fontos, mekkora a fürdőszoba, és mekkora tárolót tudunk benne tartani. A normál műanyag tároló dobozok is megfelelnek a célra ráadásul egy kis ablakszigetelő gumi felragasztásával teljesen szagmentessé tehetőek.

A pelenkák kezelése:


A mosáshoz nincs szükség semmilyen különleges dologra, a más pamut ruhákhoz használt mosószerünk a legtöbb pelenkához teljesen megfelel. Csak öblítőszert ne használjunk, hanem helyette 10%-os ecetet tegyünk a gépbe. Néhány pelenkamárkához szükséges kímélő mosószer.
Remélem tudtam segíteni.
 

 

Nincs jogosultságod hozzászólást írni, vagy éppen inaktiváltuk a hozzászólás rendszert.