Textilpelus Világ

A modern mosható textil pelenkák világa

Hogy varrjunk PUL anyagot?

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 


A PUL kelmével dolgozni kicsit máshogy kell, mint a többi anyaggal. A laminált kelmét ugyanis nem szabad kilyukasztani és vasalni sem. Továbbá a kelme laminált oldala rendkívül tapadós, ami megnehezíti a varrógép dolgát.
Hogyan kell akkor a PUL anyagot kezelni? Íme az alapok, és még pár tipp, ami segít szépen és könnyen varrni a PUL-t

PULanyag varrasa

 

A PUL anyag szabásának és varrásának szabályai:

IMG 0575

 

A PUL anyagot szükségtelen beavatni szabás előtt. Nem fog sem összemenni sem deformálódni a mosások során.
A PUL anyag vágott széle stabil, a poliuretán réteg nem engedi felfesleni, vagy kirojtosodni a széleket. Így a szegése felesleges. Háztartási varrógéppel nehéz igazán szépen szegni, és a csúnya szegés csak ront az összképen.

A PUL anyagot mindenképpen gombostűzés nélkül varrjuk. Ott ahol muszáj az egyes darabokat egymáshoz illeszteni varrás előtt, használjunk quilt csipeszt, hullámcsatot, vagy textil ragasztót.

A PUL anyagot általában jersey anyagból készítik, így szépen az ehhez való jersey tűvel tudjuk varrni. Soha ne használjunk sima általános varrógép tűt, mert az túl éles, csak szövet anyagokhoz alkalmas. Válasszunk vékony 70-80-as vastagságú jó minőségű varrógéptűt

PUL anyagot minden esetben a tű vastagságához illeszkedő finomságú poliészter cérnával varrjuk. A pamut cérna ugyanis kivezeti a nedvességet, így vízálló termékek készítésére nem alkalmas. Ha nem vagyunk biztosak a cérna összetételében, akkor inkább ne varrjunk vele PUL-t.

 

Hasznos trükkök a varráshoz:
 

A PUL anyag laminált oldala nagyon nehezen csúszik el a varrógép talp alatt. Az anyagtovábbító az alsó réteget viszi csak, a felső réteget nem tudja. Ezért igyekezzünk mindig a laminált oldalával lefele varrni a PUL kelmét.
Ha mégis a laminált oldalával felfele kell varrnunk — mint például a pelenka tároló zsák varrásakor — akkor van néhány trükk ami segíthet megakadályozni, hogy az alsó réteg beráncolódjon.

Ha van, akkor használjunk teflon talpat. Ehhez kevésbé tapad a poliuretán.
Ha nincs teflon talpunk, akkor cseppenthetünk egy kis olajat a talp alsó felére.
Ha hosszú varratot kell készítenünk és az olaj nem segít, akkor terítsünk egy vékony átlátszó selyem (vagy zsír) papírt az anyagra, és azon keresztül varrjunk. A papír a varrás után könnyen letéphető.
Nincs jogosultságod hozzászólást írni, vagy éppen inaktiváltuk a hozzászólás rendszert.